Ons plan

Iedereen heeft de wens dat zijn kind een fijn leven opbouwt. Maar sommige kinderen kunnen dat niet helemaal zelfstandig. Ze hebben wat hulp nodig. Als ze jong zijn, maar ook op latere leeftijd.

Nobelhof is een initiatief waar deze jongeren zo gewoon mogelijk leven. De hulp die ze nodig hebben is beschikbaar, maar het accent ligt op hun mogelijkheden, op wat ze wél kunnen. Ze werken of zijn op een andere manier bezig, ze ondernemen gezamenlijke activiteiten en, heel belangrijk, ze doen dingen voor de groep en voor elkaar.

Middengasthuis-hofje

Ons plan is geïnspireerd op de laat middeleeuwse hofjes. Op Nobelhof komen er 3 groepswoningen voor 3 “gezinnen” met elk 8 bewoners met een verstandelijke beperking. Hiernaast komen er “gewone” ééngezinswoningen, senioren appartementen en de hofmeesterswoning. De opzet van het hof is klein waardoor iedereen tot zijn recht komt.

Wonen in Nobelhof heeft dezelfde waarde en waarden als het gewone gezinsleven: iedereen kan zichzelf zijn, iedereen wordt geaccepteerd en gerespecteerd, er gelden bepaalde regels en normen, je hebt iets voor elkaar over, en soms zijn er ook problemen – die je dan samen weer oplost. Wat de bewoners van Nobelhof bindt is dat het met elkaar leuker wordt dan alleen.

david en oma

Op Nobelhof zijn er 3 “gezinnen” van 8 jongeren. De rol van de ouders in de groep wordt vervuld door de zorgverleners met de hofmeester als “padre familias” van het hof. En ook hier geldt: elk gezin is anders. De normen en regels zijn voor iedereen gelijk, maar de combinatie van de bewoners en hun begeleiding zorgt dat elk andere gezin zijn eigen karakter heeft.

woonkamer

Het ontwerp van de groepswoningen weerspiegelt de veiligheid en beslotenheid van een familie. Elk gezin heeft zijn eigen gedeelte. De gemeenschappelijke huiskamer en woonkeuken vormen het hart. Het interieur is warm, fris, sfeervol en geeft een gevoel van een echt thuis. Iedere bewoner heeft een eigen kamer met eigen sanitaire unit. In het hof is er een gemeenschappelijke binnentuin.

studio1

Dat Nobelhof geen traditionele zorginstelling is, is niet alleen merkbaar in de behuizing, maar vooral ook in de mensen. Nobelhof trekt zorgverleners aan die zich verbonden voelen met de persoonlijke benadering en de andere manier van werken.