Ons plan

Iedere ouder heeft de wens dat zijn kind een ‘zo normaal mogelijk’ en fijn leven opbouwt. Maar sommigen kunnen dat niet helemaal zelfstandig. Zij hebben wat extra ondersteuning nodig. Als ze jong zijn, maar ook op latere leeftijd als ze het huis uit gaan en ‘zelfstandig’ gaan wonen.

Nobelhof @ Oosterwold is een rustige, veilige en kleinschalige woonomgeving waar jongvolwassenen met een handicap zo gewoon mogelijk met elkaar leven. De hulp die ze nodig hebben is beschikbaar, maar het accent ligt op hun mogelijkheden, op wat ze wél kunnen.

In Nobelhof @ Oosterwold leven mensen met elkaar en in verbinding met de buurt, met de wil elkaar goed te verstaan en elkaar te versterken. Onder regie van de hofmeester, die in een eigen woning op de hoeve woont, wordt dagbesteding vormgegeven in de werkschuur en activiteiten ondernomen als logisch gevolg van de opzet van de hoeve en de uitnodigende binnenplaats en tuin. Wonen, werken en vrijetijd krijgen invulling en betekenis. DE basis voor het leven.

Wonen en leven in Nobelhof @ Oosterwold heeft dezelfde waarden als het gewone gezinsleven: iedereen kan zichzelf zijn, iedereen wordt geaccepteerd en gerespecteerd, er gelden bepaalde regels en normen, je hebt iets voor elkaar over en soms zijn er ook problemen – die je dan samen weer oplost. Wat de bewoners van Nobelhof @ Oosterwold bindt is dat het met elkaar leuker wordt dan alleen.

Op Nobelhof zijn er 4 “gezinnen” van max.  7 jongeren per gezin. De rol van de “ouders in de groep” wordt vervuld door de zorgverleners, met een hofmeester als “padre familias” van de hoeve. En ook hier geldt: elk “gezin” is anders. De normen en regels zijn voor iedereen gelijk, maar de combinatie van de bewoners en hun begeleiding zorgt ervoor dat ieder “gezin” zijn eigen karakter heeft.

woonkamer

Het ontwerp van de groepswoningen weerspiegelt de veiligheid en beslotenheid van een familie. Elk “gezin” heeft zijn eigen woning als onderdeel van de hoeve. De gemeenschappelijke en royale huiskamer en woonkeuken vormen het hart. Het interieur is warm, fris, sfeervol en geeft een gevoel van een echt thuis. Iedere bewoner heeft een eigen kamer van ongeveer 35m2 met eigen sanitaire unit. De woningen zijn gesitueerd rondom een gemeenschappelijke binnentuin.

studio1

Dat Nobelhof @ Oosterwold geen traditionele zorginstelling is, is niet alleen merkbaar in de behuizing, maar vooral ook in de mensen. Nobelhof trekt zorgverleners aan die zich verbonden voelen met de persoonlijke benadering en een andere manier van werken.