Nobelhof bij Radar

Voor de realisering van ons initiatief hebben we een grote kavel nodig. Om dit rond te krijgen zijn we ook afhankelijk van de prijs van de grond. Dit is complexer geworden door onverwachte prijsverhogingen van bouwgrond in Almere dit jaar. En met name van de kavels in Nobelhorst en Oosterwold. De locaties waar we ons oog op hebben laten vallen om Nobelhof te ontwikkelen. De aankoop van grond in Nobelhorst blijkt opeens een loterij. Hierover hebben we al bericht in november. De kans om daar voor een redelijke prijs grond te bemachtigen is klein. In de ogen van de gemeente zijn we (ondanks dat we dit tegenspreken) een commercieel initiatief en in hun ogen moeten we met ons plan meedoen met commerciƫle aanbestedingen. In ons nadeel werkt dat er (vermogender) kapers op de kust zijn.

In november werden we door wat ambtenaren van de gemeente Almere (het grondbedrijf) doorverwezen naar de mogelijkheid om in Oosterwold kavels te kopen.
We hebben ons op 1 februari ingeschreven bij de gebiedsmanager (zo gaat dat in Oosterwold) om te zien of we daar geschikte kavels kunnen vinden. De prijs van 42 euro per m2 die ons in november door de gemeente is gemeld past bij onze berekeningen en we zien mooie mogelijkheden voor ontwikkeling. Oosterwold ligt naast Nobelhorst (waar veel voorzieningen komen). De extra stadslandbouwgronden die je erbij krijgt biedt een kans voor dagbesteding en diverse kleine werkbedrijfjes voor onze kinderen.

Een paar dagen geleden kregen we ook hier te horen dat de grondprijs bijna is verdubbeld. Dezelfde situatie als in Nobelhorst voltrekt zich nu ook in Oosterwold. Het wordt duurder. Ook hier moeten we weer gaan rekenen en tekenen. Een grondprijs die twee keer zo hoog is, hakt natuurlijk stevig in de begroting. Het gaat om vele honderdduizenden euro’s extra voor ons initiatief. Wij zijn niet de enigen die schrokken. Veel toekomstige bewoners van Oosterwold zijn een actie begonnen tegen deze onverwachte tegenvaller. Afgelopen maandagavond is de prijsverhoging bij AVROTROS RADAR op de buis geweest. Bestuurslid Sypko Domela Nieuwenhuis vertelde daar ons verhaal. De uitzending kun hier terugkijken: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/kavelprijs-plots-verdubbeld-droom-aanstaande-kopers-valt-in-duigen/

Gelukkig is er nog een derde weg. We zijn opnieuw in gesprek met woningbouwcorporatie IJmere en hebben hiertoe een afspraak in maart. De corporatie blijkt nog steeds geĆÆnteresseerd om ons te helpen. Zij hebben in Nobelhorst ontwikkelfase III grond ter beschikking. Hoe en wat precies, dat weten we nog niet. Ook niet hoe we dit dan gaan ontwikkelen met elkaar. En voor welke prijs.
Ons doel kent vele hobbels en stappen. Het blijft spannend, maar het projectteam en bestuur hebben er nog steeds alle vertrouwen in dat Nobelhof er komt. Links of rechtsom.

Geef een reactie